Den største gleden er å glede andre, pelsmagi!

Nå nærmer vi oss finalen av kåringen av Årets Dyrehelt i Agria Forsikrings sin årlige kampanje om å finne årets norske dyrehelt.

Hver uke siden nyttår har vi i juryen mottatt mange varme, sterke og rørende historier fra mennesker i hele landet, om dyr som bidrar til en bedre hverdag for andre.

Om du vet om en dyrehelt som fortjener oppmerksomhet, send inn nominasjon HER


Kasper med sløyfa på snei. Upurrfekt er bra nok

Mange av forslagene som er kommet inn er dyr som besøker dyreglade mennesker, som av ulike grunner ikke kan ha dyr lengre.
Vi har også kåret noen delvinnere som jobber som besøksdyr, og i fjor ble jo vinneren en vakker liten hest som heter Liva og jobber som besøkshest:
Liva kan du lese om her.


I samarbeid med Agria Dyreforsikring, loddet vi ut ett besøk av oss toan, og valget falt på Stange Sykehjem sitt dagtilbud.
Da fikk vi muligheten til å treffe mange på ett sted, og glede noen katteglade som ikke kan ha dyr lengre.

Takk til Anita for ett godt forslag, og takk til alle dere andre som gjerne ville treffe oss.
Kanskje det blir en annen anledning.


Kasper ble i går, eller det vil si egentlig i natt, vasket og gjort klar for dagens besøk.
Så han skulle være gulle ren fra snute, via stjerna til yttterste halespiss. 

Fordi det er han som deler villig på pelskos. 
Jeg er egentlig i slike sammenhenger, nå avansert til mer en slik securikatt, den som er tilstede og klarerer stedet hundefritt og trygt for små kattepuser på jobb.


Og vi kom oss nesten frem til avtalt tid, mor hadde bare en aldeles liten sightseeing rundt omkring i bygda der nede.

Går jo ikke an å slippe henne løs i ett landskap uten fjell, da surrer hun rundt som en vingeløs bie. Men jeg fikk guidet inn i rett retning med noen poteklask og strenge blikk. Skulle tro hun var mer blond enn meg.
Mor og Kasper i firsprang, som vanlig, i siste liten eller akkurat litt for sent, inn døra på Stange sykehjem.

Og her ble de tatt i mot av de, som jeg nå er helt sikkert på at de er de aller hyggeligste menneskene i hele Stange.
Pluss en katteglad journalist fra den lokale avisen som også dukket opp.
 

Når vi er på slike besøk, så ligger vi alltid i en liten kurv.
Da blir det enkelt å komme seg imellom de forskjellige personene som vil hilse på. Så slipper vi løfting, som fort kan bli litt ubehagelig for oss om det blir veldig mange.
Og når vi ligger i kurven er det mye lettere for alle sammen å ha oss på fanget. Unasett om fanget er lite eller stort
Det er ikke alle som er like sterke i armene, eller kanskje det er lenge siden de har holdt en katt, og synes det er litt vanskelig uten kurv.
Vi katter går jo ikke like fort i mellom bord og stoler, som en hund ville ha gjort. 
Så en kurv gjør det lettere og behageligere for både oss og de vi besøker.

Kasper fant seg fort godt til rette hos de godhjerta og omsorgsfulle damene og mennene.

Pelsmagi enkelt å greit.

Som alltid er det tid for kaffekos, og kattekos i skjønn forening.
Veldig trivelig å høre de fortelle om alle kattene og opplevelsene de har hatt med sine katter opp igjennom årene.
Og jeg er ikke i tvil om at det er nok noen puser som har hatt noen skikkelige luksuspusehjem. 


Ikke uvanlig da å se mor ved siden av ett tomt kakefat, nesten som en kake-mons!

Og jeg som egentlig jobbet som securicat, måtte imponere med å gi labb, men da vanket det godis! 


Jeg har jo selvsagt sekken min med som jeg kan slappe av i, mens Kasper ligger i den der babykurven sin.

Og den brukte jeg på hjemoverturen for avslapping, måtte bare be Kasper om å vekke meg når vi hadde parkert i garasjen.


Kasper med tversover’n på snei, var lysvåken hele turen, vet jo at det vanker godiser i uante mengder etter slike oppdrag. 

Det er mange katter som fungerer som besøksdyr, men dessverre finnes det ingen sertfisering av katter til besøksvenn.
Det er mange som gjerne ønsker besøk av kattepuser, som gjerne har hatt egen katt før.  ikke alle har hatt eller er vant til feks. hunder.

Men en katt som skal inn i slike oppdrag, må være 110% trygg i alle omgivelser, med plustelige bevegelser og lyder.

Ikke bruke klør, altså ikke klore eller bite. La seg håndtere og klappe av ukjente mennesker uten problem, være så tillitsfull som mulig.

Den må stole helt og holden på sin fører/eier, og la seg kontrollere/ kommandere/adlyde så man har kontroll på katten. Den kan ikke alltid gå rundt som den bare ønsker selv. 

I tillegg synes vi at slike katter skal være gode representanter for godt kattehold, det vil si være kastrert, ID-merket og ha fått jevnlige vaksiner og ormekurer, sammen med 1-2 helsesjekker årlig.
Så man er trygg på at katten er helt frisk og godt egnet til slike formål.

Vi bruker i tillegg å ta en grundig kattevask i forkant, siden mange ganger er det personer med nedsatt immunitets-forsvar vi treffer. 


Hjemme, etter dagens jobb. Og vi er ikke i tvil om at det finnes mange flotte dyrehelter rundt omkring som gleder mange. og at jobben som en besøksvenn i pels er verdsatt hos de som har denne muligheten. Fantastisk tiltak!
Og husk det å kunne glede andre, er den aller største gleden man kan oppleve.

Takk for at vi fikk treffe så mange flotte mennesker i dag.
Takk til Agria som setter fokus på innsatsen dyrene gjør for samfunnet, at dyrene daglig gjør en forskjell for mennesker og andre dyr. Nå nærmer finalen til Norske Dyrehelter 2018 seg og det er vi både spent og gleder oss veldig til.

Mjau fra Jesperpus og Kasper.

Dette besøket er ett samarbeid med Agria Dyreforsikring!

 

Når det er bikkjekaldt ute, er det iallefall ikke pusevennlig!

Katter tåler ulikt temperatur og vær, akkurat som alle dere tobeinte.
Men felles for alle katter er at vi tåler ikke kulde så godt som dessverre mange tobeinte mener og tror.
– og katter tålte ikke mer i gamledager, man har bare mer kunnskap i dag!

Nå som det er skikkelig bikkjekaldt mange steder, så ha litt ekstra varm omsorg for oss puser, og iallefall om du ser en katt utendørs som kanskje ikke har det bra, eller kanskje fryser. Bedre å sjekke en gang for mye, enn for sent!

Dessverre ser jeg at det er altfor mange som etterlyser forsvunnende katter, nå på den aller verste årstiden. Det er kaldt, mye snø og lite tilgang på mat, så om katten kommer på aveie, kan det bli en liten trivelig opplevelse for pus. 

Kan du være så snill å tørke bort snøen i fjeset!
 Kan du koste bort all snøen i fjeset mitt!!
 

Vi katter er jo skapt for å bo i varmere strøk, pelsen er laget for å holde ørkenvarmen ute, ikke beskytte oss mot bitende kulde, eller vasse i masse snø. Småkompisene(hestene) mine har ordenlig isolerende vinterpels og de kan se ut som noen isbjørner på skikkelig vinterdager. Lange stive dekkhår som holder snøen utpå pelsen og underpels med isolerende luftlag som holder kulden ute. 
Når småkompisene kommer inn med ett tykt lag med snø over seg, som en stor hvit lue, rister de seg bare, og under, kommer pelsen fram, omtrent helt tørr, og de er ikke en gang kald. Stikker jeg potene inn i pelsen deres, er det varmt og godt. Det er derfor Kasper synes det er godt å ligge på ryggen deres. de har nemlig vinterpels som er perfekt for vinter og kulde.

Hadde det vært min pels, som er fløyelsmyk og langt i fra så mye dekkhår, hadde den blitt tovet sammen med snøen til en stor klump, eller blitt fuktig og tung, uten isolerende luftlag. Jeg hadde blitt kald ganske fort og det ville blitt vondt å røre seg med store snøballer i pelsen min. 
I tillegg hadde det blitt evigheter med pelsstell på ett gulv med varmekabler.

Hver katt, pelstype og mengde er ulik.  Noen katter kan tåle litt kulde bedre enn andre, men anbefal aldri andre å bare la deres katt gå ute i timesvis om din gjør det, ingen katter er like!
Når gradestokken sniker seg langt nedover de blå, og katten vil ut. Følg med at den kommer inn til rett tid og ikke blir for lenge ute. Det er ikke alltid at vi katter vet hva som er lurest for oss, iallefall ikke Kasper. Heldigvis så har vi gps, og mor kan fort finne ut om vi er innstengt hos naboen feks, ikke noe gøy å sitte der i mange minusgrader, det har jeg prøvd nemlig!

I år med mye kulde og vinter vært det vært  rekordmange katter som blir behandlet for typiske kuldeskader, og uvanlig stor pågang av syke katter hos veterinærene. 
Det er jo flott at folk tar pus med til veterinæren, men det bekrefter jo at for mange katteeiere tar lite hensyn til kattene sine behov i snø og kuldeperioder. 

-Veldig mange katter får urinveisinfeksjon, de må gå for lenge utendørs uten mulighet for tilflukt til ly fra kulde og vind, eller de drikker for lite siden de er ute mye av døgnet og ikke har tilgang til vann. Eller kvier seg for å gå på do ute i kulden, stress.
-Mye snø gjør at de ferdes på veier, å blir påkjørt.
-Såre og sprukne tredeputer fordi potene utsettes for unormalt mye veisalt, kulde og tørrluft
-Frostskader på hale, snute, ører og poter
-Problemer med opphopning av hårballer i fordøyelsesystemet.
-Kattene spiser giftige blomster, i søk etter kattevennlige gress for mageregulering.
-Kattene aktiviseres for lite og har for mye overskuddsenergi, blir frustrert/stresset og begynnner med markering eller agressiv adferd eller andre adferdsforstyrrelser.
-Unormale lange klør som gjør det smertefulle å gå med
  
Husk:
Gamle katter tåler ikke kulde og snø like godt som i yngre dager, disse har dårligere blodomløp og kjøles fortere, kanskje smerter i muskler og ledd i kulden.
Katter med redusert almentilstand er dårlig rustet til vinterens utfordringer.

I tillegg har vi alle de hjemløse kattene, uten et omsorgsfullt hjem, lange perioder med kulde, snø og lite mat er det dessverre alt for mange katter som lider. Det er nemlig like vondt og stressende for en katt å fryse, være sulten, ha sår eller være sliten som for mennesker. 
 Mye kulde og snø gjør hverdagen for vanskelig og strevsom og tærer fort på en svak og utslitt kattekropp. Noen er heldige som blir fanget inn før det er for sent, men med store frostskader, snøen har gjort at pelsen har tovet seg sammen og smertefull å bevege seg med.
Mattilgangen er dårlig og kattene er helt avmagret. Med reduserte og slitne kropper er disse kattene ett lett offer for sykdommer og parasitter. Kattene må i tillegg til temming, gjennom mye rehablilitering for å komme seg tilbake til normal helse, slitsomt for kattene og arbeidskrevende og store kostnader for dyreorg.


Mine pusetips for vinteren: 
– Gi kattene best mulig fôr, så de har gode forutsettninger for å holde seg frisk og sette best mulig pels, Hud og pels krever hele 30-40% av alt protein som en katt spiser. Husk katten er kjøttspiser, så gi ett kjøttrikt fôr. Mange katter har ingen tilgang på bytte ute, og da er det viktig at fôret inne er av god kvalitet.
– Potene blir fort kalde når katten er ute, mye veisalt, kulde, lite naturlig fuktighet og tørr luft gjør blir tredepotene tørre og sprekker. Sjekk potene ukenlig, gjerne smøres med potefett.
– Gi ikke mat eller vann ute i metallskåler utendørs, tungen kan sette seg fast i skålen når katten spiser.
– La kattene ha mulighet hele døgent, til å komme seg innedørs, til varme, mat og friskt vann.
– Kattedør, med eller uten chip. Absolutt en genisak, katten kan helt og holdent bestemme selv om den vil være inne eller ute  Kan også monteres i garasje eller bod om man vil gi katten andre muligheter for å komme i ly. Kattene som ikke har mulighet til å få ly hjemme, kan søke ly i nærområdet, garasje kjeller, fjøs etc. og bli innestengt. Disse stedene kan også ha lagt ut feks. rottegift som katten kan få i seg. La derfor katten få komme innendørs hjemme!
– Ha kattedo tilgjengelig, så den å kan gå på do innendørs.
– Biler får påfyll av frostvæske i kuldeperioder,  Frostvæsken har en søtlig smak som katter kan bli fristet til å slikke i seg, spesielt i mangel av annen tilgjengelig vann. Væsken er verste fall dødelig for katten,  selv i små mengder.
– Id.merk katten, også innekatter, om dem kommer seg bort på ville museveier.
– Måke en sti i hagen, slik at den kan gå litt ut og bevege seg på stien om den ønsker, mange katter synes det er stas med en egen sti i hagen sin. 
– Er katten mye innendørs, gi den mental trening og sett av litt tid fordelt utover våkenperiodene på lek og aktivisering. Lag egne eller kjøp aktiviteter/leker.
– Klipp klørne om nødvendig.
– Ha tilgang på friskt vann, vannfontene er ofte veldig populært.

Det er ikke normalt å bare sette i fra seg hunden utendørs, å dra på jobb. Det er ikke noe anderledes for katt, vi fryser like mye som en hund.
Vi katter vil ha muligheten til å komme inn, uansett hvor lenge eller kort tur, du som eier er borte.

Kastrer kattene! slipp iallefall ikke katten ut før den er kastrert.
 Det skaper mer ro for katten, og normalt blir den mer hjemkjær om den kastereres før hormonene kommer i sving! Og vi trenger ikkke å la nyfødte kattunger oppleve å komme til utendørs i denne årstiden.

Men vil mjaue en positiv ting, jeg har fått med meg.
Det er at flere media har i vinter publisert i sine kanaler, hvor sårbare vi katter er om vinteren, og det er vi mjauende glad for!
Nesten daglig i vinter er det aviser som har innlegg om hvor viktig det er å passe ekstra godt på kattene. 

https://www.tb.no/nyheter/katt/kattepest/veterinar-advarer-pass-pa-katten-nar-det-er-bikkjekaldt/s/5-73-658007  

http://www.rbnett.no/nyheter/2018/02/28/N%C3%A5-er-det-for-kaldt-for-pus-16187368.ece 

https://www.nrk.no/rogaland/varmekasser-skal-redde-hjemlose-katter-i-kulda-1.13935594

https://www.nrk.no/vestfold/ikke-la-katten-vaere-ute-mens-du-er-pa-jobb-1.13827313

Mjau fra Jesperpus.