Gi ikke dyr i gave.

Å gi kjæledyr i gave er ingen god ide.
Dyr er ikke noe man bare handler på impuls.
Mange voksne, men også barn ønsker seg ofte hamster, marsvin, kanin, kattunge, valp og kanskje en ponni,  juleønskelisten er lang av sjarmerende pelsdyr.
Alt for ofte ender det med at impulskjøpte dyr ikke får nødvendig stell i sitt hjem, blir “kasteball” og havner stadig i nye hjem, eller blir dumpet.
Dyret får dessverre bare et trist inntrykk av livet, uten å få oppleve nødvendig stell eller å bli verdsatt.


Her prøver jeg å illustrere dette med å være så trist som mulig.

Kjøper du kjæledyr i gave risikerer at du setter mottaker i en alt for krevende rolle som dyreeier, eller i verste fall vil dyret kommer til å lide, fordi vedkommende som fikk dyret i gave, ikke har nok verken kompetanse, økonomi eller tid som dyret vil komme til å kreve.
Det finnes ingen dyr som man kan bare sette på en hylle når man er lei, eller i ett skap i helgene.

Å skaffe seg kjæledyr, skal være gjennomtenkt og planlagt.
Er det flere i familien, så må alle være enige om å få et nytt pelskledd familiemedlem. Det vil være mye hyggeligere å være kjæledyr om alle setter pris på det.

 • En voksen person må være hovedansvarlig for dyret.
  I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha et selvstendig ansvar for dyr. Det betyr i praksis at dersom du velger å skaffe ditt barn et dyr, så er det du selv som blir dyrets eier og er ansvarlig så lenge barnet er under 16 år.
 •  Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier.
  Dyr skal ikke behandles som leketøy. Som voksen er man ansvarlig for å sette grenser og lære barna  hvordan man skal behandle dyrene best mulig. Dyr er levende vesen, og har ulike personligheter som må tas hensyn til.Barn kan fort miste interessen, ikke alltid at dyreholdet blir slik man hadde tenkt. Ungene vokser fort, og mange får nye interesser eller kanskje flytter bort på skole.
  Slike ting må man som voksen ha en plan for.
  Dyr lever lenge, marsvin kan bli 8 år, en katt eller hund 15-20 år en hest 30 år, så det er viktig å tenke på om man har plass til et kjæledyr i så mange år fremover i hverdagene og livet.
 • Det er dyrt å ha et kjæledyr.
  I tillegg til utgifter til fôr og andre praktisk ting dyret trenger. Kjæledyret har behov for årlige helsekontroller og oppfølging av veterinær om det blir sykt.
 • Ingen dyr skal sitte i små bur hele livet sitt og fugler skal ha gode flyve muligheter.
  Marsvin, kaniner, hamster osv.  skal få lov å løpe fritt, ha daglig mosjon og få grave.
  Hundene skal mosjoneres, kattene må få jakte og klatre, hestene trenger store utemuligheter.
  Noen dyr kan heller ikke bo alene, og skal leve flere sammen i en flokk.  Dvs. at alle dyr skal ha mulighet til å utøve sin naturlige adferd, bevegelser og få dekt sine behov.
  Alt slik må man kunne tilby, på best mulig måte som dyreeier.

  § 23. Dyrs levemiljø

  Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.


  Husk når et dyr får dekt alle sine behov og naturlige adferd, vil det gi økt trivsel og bedre helse, og mer glede for dyreeier.

 • Hva gjør du med kjæledyret i ferier eller hva om du blir syk?
  Har det noen voksne og  ansvarlige til å passe kjæledyret ditt?
  Spesielt mindre kjæledyr som katter og kaniner blir alt for ofte forlatt alene hjemme, både for weekendturer og lengre ferier. Alle dyr uansett størrelse, med fjær eller pels skal ha daglig tilsyn.
  Ingen dyr fortjener å bli forlatt, alle dyr fortjener ett godt og omsorgsfullt hjem, hver dag.Og pakk ikke inn levende dyr i esker til jul. Det kan føles både ubehagelig og skremmende.
  Ingen skal komme til ett nytt hjem i en mørk eske, med mange fremmende lyder.

  Mattilsynet har fine små veiledere som gir litt info om de ulike kjæledyrene, disse finner du HER 

Mjau fra Jesperpus.

Dyr skal gi glede, ikke bekymringer.
Planlegg godt når man ønske å utvide familien med ett kjæledyr.

 

Juleblomster som er giftige for katter.

Nå er julen snart i alle hjem.
Mange pynter litt ekstra med nyinnkjøpte juleblomster eller gir bort juleblomster i gave til andre. Det er både hyggelig og omtenksomt. Men vet du at mange av juleblomstene er giftige for katter?

Hvorfor er det større risiko for at vi katter knasker i vei på disse juledekorasjonene, enn andre dager i året?

 1. 1-Det er vinterstid og vi katter er ofte mer hjemme, og er det kaldt er vi mer innendørs.
 2. 2-Mer innetid, kan føre til mer kjedsomhet og overskudd til å sjekke ut alt det nye dere mennesker plasserer rundt i huset. I juletiden går jo mennesker amok på å gjøre endringer i husene våre.
 3. 3-Nyinnkjøpte blomster lukter ikke min lukt, så da må de granskes nøye, til og med smakes på. Alt nytt i huset må jo kontrolleres, med nese og noen ganger tennene.
 4. 4-I mangel av gress ute, kan nye grønne blomster testes om de fungerer like bra til mageregulering som sommergresset gjorde noen måneder tidligere.
 5. 5-Og vi har lært at er vi nærheten av blomstrene, får vi ekstra oppmerksomhet. Så da benytter vi det trikset for å få litt kontakt med katteeieren:
  I disse tider er jo mange i en hardt rammet  tilstand – heter julepyntesykdom, som helbredes med glitter, nisser, mat, vaskemidler og blomster i ukevis.
  Da bare MÅ vi bruke alle virkemidler,  alt i fra å nærme oss juleblomsten ovenfra,  til å rett og slett raserer den. Tross alt –  ingen som har spurt meg om jeg synes den lukter rett eller står riktig plassert i forhold til mine liggevaner på bordet.

At en plante er giftig betyr ikke at den er dødelig, men at den inneholder stoffer som kan gi katten ubehag, være skadelig eller være dødelig. Noen planter er mer skumle en andre. Har katten spist av juleblomsten, ta en sjekk på hvilke symtomer den kan gi, og evt rådfør deg med din veterinær.
Det finnes mange fine jukseblomster av plastikk, fine og ikke giftige, men de skal heller ikke spises. Disse kan derimot veltes på bordet eller gulv uten dramatikk og oppstandelse.

Asalea, alpefiol og ildtopp og alle løkplanter som amaryllis og svibler er planter man må være veldig forsiktige med.

Her er en oversikt over de mest vanlige juleplantene, og som man må være forsiktige med:

 
Amaryllis
En vakker og elegant blomst som ofte er spennende for oss katter å kvesse klørne på, eller bare få den store røde blomsten til å svaie litt øverst i toppen.
Hele planten er giftig, men spesielt løken. Små inntak av planten gir vanligvis symptomer som sikling, oppkast og diaré.
Ved mer alvorlig forgiftning viser katten tegn som uro, svakhet, lavt blodtrykk, skjelvinger og kramper.
Les mer HER


Julestjerne
En av de mest populære juleblomstene, finnes i mange varianter og alle er like giftig. Det gjelder alle blomsterdeler, blad, grein og røtter.
Giftig ved større doser. Kan gi sikling, oppkast og diaré.
Les mer her

 

 
Svibel

Populær blomst som nesten er et must  i hver dekorasjon og hjem, for å få litt juleduft i huset. Husk at lukten tiltrekker seg kattens nysgjerrige nese, og den kan fort  finne på å undersøke den enda nærmere med tennene også.
Løken er mest giftig, men om pus spiser større mengder plantemateriale kan det gi katten ubehag. Symptomer er kvalme, oppkast og diaré.
Les mer her

 
Julekaktus
eller novemberkatus, mange som har den fordi den er både lettstelt og luftrensende.
Den kan være giftig ved store inntak. Symptomer er sikling, oppkast, diaré og anoreksi.
Les mer her

 
Julerose
En liten hvit og hardfør juleblomst i slekt med engsoleie. Historien om julerosen er ” Liten pike fulgte de tre vise menn til krybben der Jesusbarnet lå. De brakte med seg flotte gaver som de overrakte til barnet, og piken ville også så gjerne gitt en gave, men hadde ingen ting. Hun var lei seg, gikk vekk og gråt stille.Da så hun at der tårene hennes falt, vokste det opp vakre blomster. Hun plukket dem, og gav blomstene i gave til barnet i krybben.
Det var de første julerosene” (ulike versjoner av den historien)
Hele planten er giftig. Symptomer er sikling, oppkast og diaré. I svært sjeldne tilfeller kan katten få hjertesymptomer.
Les mer her

 
Misteltein
Ett kyss under mistelstein er nok bedre enn å la katten bite i bladene og bær som kan være giftige.
Forårsaker diaré og oppkast. Problem med koordinasjon, økt urinering, krampe, sløvhet og ånderetts forstyrrelse.
Les mer her

 

 
Granbar
større inntak av nåler kan gi symptom på fremmedlegeme.
Symptomene er oppkast, anoreksi, magesmerter og svakhet. Ved mistanke om inntak av mye barnåler, og du ser symptomer, bør du kontakte veterinær øyeblikkelig.
Les mer her

 

 
Tulipan
Vakre tulipaner i mange farger, men kanskje mest røde og hvite er å finne på stuebordet. Avskårne er mindre giftig, her det det løken som er den største synderen og er veldig giftig.
Forårsaker oppkast og magesmerter.
Les mer her


Kristorn
Greiner og blader pryder mange kranser i juletiden. Alle deler av plantene er giftig for pus.
Blad og bær inneholder stoffer som virker sterkt irriterende på kattens slimhinner. Alt fra en 1/2 time til 3 timer etter at den har spist planten kan den får oppkast, diare, smerter, og dårlig allmenntilstand.
Les mer her


Asalea
en velkjent juleblomst eller juledronningen blant alle juleblomstene som noen kaller den. Asaleaen er i Rhododendronslekten.  Inneholder grayanotoksin.
Dyr med underliggende hjertesykdom er i en risikogruppe. Tygging på greiner har gitt symptomer. Alvorlig forgiftning er sjelden.
Oppkast, hyersalivasjon, magesmerter, vanligvis innen 6 timer etter inntak. Ved større inntak nevrologiske symptomer (depresjon, skjelvinger, ataksi, svakhet, kramper) pustebesvær,og hjertepåvirkning. Akutte effekter varer rundt 24 timer. Moderat til alvorlig forgiftning kan vare 2-7 dager. Dødsfall kan skje akutt eller etter flere dager.
Les mer her


Alpefiol
Liten og søt, men ganske tøff, julens sommerfugel sa mannen i blomsterbutikken.
Inneholder Saponiner (giftstoff).
Gir sikling, magesmerter, oppkast, blodig oppkast, (blodig) diaré. Ved alvorlig forgiftning arytmier, kramper. Dødsfall er sett.
Les mer her


Ildtopp
Julens enkleste juleblomst, men ikke spesielt kattevennlige. Blomstene er spesielt giftige.
Oppkast, bevistløshet, diaré er vanlig. sikling, økt mengde urin, anoreksi, hurtig puls, puste forekommer. I sjeldne, alvorlig tilfeller hjertepåvirkning innen 1-2 dager.
Les mer her 

Felleskatalogen har en genial oversikt over ulike planter som er vanlig hele året, inne og utendørs i Norge, om du lurer på om dine planter er dyrevennlige.
Oversikten finner du HER

Mjau fra Jesperpus

Info: Felleskatalogen
Bilder: plantasjen, europris og egne

Årets kalender

Reklame | egen

Årets Kalender er kommet i salg og den selges her:
* Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn, også Buddy Lillestrøm Torv
 *Netshoppen 
* Elverum Zoo
* Gravdahl bokhandel, Hamar – de har også jesperpuskrusene for salg.
* Møllebutikken, Løten

Det er også i år ulike bilder fra både turer, opplevelser og  fra Tigerskogen gjennom årets kalendermåneder.
Tenkte kanskje dere vil vite mer hvor de ulike bildene kommer fra, kanskje det er noen som kjenner noen av stedene, eller kanskje bor i nærheten.

Framsiden:

Burmaklippen, som ligger i Estenstadmarka i Trondheim, liten halvtimes spasertur, i utkanten av byen.Januar:


Januarbildet er tatt i Mosjømarka i Løten.  En liten lunsjtur i skogen sammen med skikompis.Februar:


Februar bildet er tatt på en lengre skitur innover Hedmarksvidda. En litt kald dag, men rosa og lyse blå tilværelse i solnedgangen  gjorde den magisk.


Mars:

Marsbildet er tatt på en av flere skiturer i Klæbu, med avslapping, bål, pølse,kakao og kvikklunsj, og solen begynner å varme godt.


April:

Påskebilde er tatt på en skitur i fra Budor innover myrene mot Brennsætra, en lun vinterdag  hvor sola varmet og det var småfugler som kvitret på fjellet og masse ryper omkring skogkanten av myrene.
Bare skaresnø og man kan gå hvor som helst uten skiløyper.


Mai:

Maibilde er tatt i Tigerskogen.
Det vi hadde tenkt å bruke som motiv måtte vi bare avlyse, det var så mye vind at både katter, flagg og rekvisita blåste avgårde.
Så både to og firbeinte løp inn i Tigerskogen hvor det var lunt og vårlig, og mye mer spennende.


Juni:

Junibildet er fra Sylan,- Myteomspunnet og trollbindende, mektige  Sylmassivet.
En lang og fantastisk fjelltur i ekte villmark med masse opplevelser i vakker natur sammen med skikompis. Juli:


Noen ganger er det full fart og lek hjemme på åkerne,  eller så sitter vi bare å nyter livet.


August:

August er fra en flott helgetur i Femundesmarka.
Fisking og avslapping  og masse mygg. Når det var som verst, lå Kasper nede i sekken, mens jeg selv satt trygt inne i myggnetting og passet på fiskingen.


September:

September er fra Tydal. Kasper er den som er mest i aktivitet, og kan hoppe utrolig langt om han bare slipper å svømme.
Han kan mer en gjerne hoppe fram og tilbake over bekkene. Bare for å overbevise alle oss andre at han er super spretten.


Oktober:

Høstbildet er fra Raudfjellet i mer hjemlige trakter.
Her har vi vært på  vinteren før, men det er like fin turområde uten snø. Vakker høsttur på høyt oppe på hesteryggen.


November:

Er ganske så fersk bilde, med årets første skikkelig rim og kulde.
Vi er ikke så lenge ute siden det fort blir kaldt på potene. Så musene er ganske trygge på løpeturene sine, men ikke helt trygge


Desember:

Legg med videoen, så trenger det vel ingen mer beskrivelse.
Jeg er nok helt sikkert den eneste katta som må drasse julenissen trygt avgårde.

Dette er bare noen få store og hverdagslige minner fra alle de fantastiske turopplevelsene vi har hatt i 2018.
Som vi skal ta med oss inn i 2019 og lage helt nye fine minner som vi kan glede seg over.

Mjau fra Jesperpus.
Kalenderen fås kjøpt her: Nettshop

Boksignering, nye vinterbukser og avbestilt sydentur

Boksignering, nye vinterbukser og sydentur – ja, er det ikke slik alle bloggere skriver om, så kan jo ikke være noe som helst dårligere.
Har jo også en helt naturlig og ekte pels, bedårende øyner og ekte vipper.

Og nå man i tillegg har verdens lengste og purrfekte buete værhår,  da vipper og sukker ofte damer høylytt i vippemisunnelse.

De siste dagene har vært skikkelig spennende, opplevd så mye og morsomme greier, at jeg ikke rekker å fortelle om alt.
Men kan gi dere 6 stikkord:  6 musefangster!
Derav ei som jeg hadde ventet på lenge, i flere uker faktisk, og 2 blei stjælt hos naboen, som jeg løp i sikk og sakk hjem til mor med.

Ja, og ett par boksignering da, med flotte folk, lovte mor å nevne det også.


På en boksigneringsdag har ofte en fast rutine vi følger.
Vi tar gjerne en tur ut i flere timer, slik at vi er klarert til å slappe av. Gjerne en lang luftetur på egne poter.
Disse lufteturene foregår i god tid rundt og før soloppgang og til avreise med katt-mobilen. Labber innom ulike fristelser i nabolaget før jeg må hjem.
Kasper pusler vanligvis rett rundt hushjørnet og snoker ved steinura, så da plukker jeg han med meg inn på hjemturen.

Så er det tid for avreise.
Mor planlegger oftest så godt at vi stort sett og alltid er for seint ute, selv om vi egentlig skal være ute i god tid.
Rart det der.
Men det er alltid noe som dukker opp  i siste museliten.

Bilturen går stort sett fort, rekker så vidt å ta en passe lang blund før vi er fremme


Vel fremme har vi ofte en potestrekk, dotur og mer avslapping. Sekken er alltid med, så jeg kan duppe av oppi den.
Kasper finner seg helst en armkrok for å slappe av i, eller utforsker rommene vi er på.
Vi er jo litt interessert i interiøret også, og tar gjerne med oss noen unyttige ideer hjem i samme slengen.
Sjekker at alt knusende er gjemt forsvarlig og/eller plassert stødig nok.

Det er Kasper’s jobb  å sjekke gardinene, på bildene ser dere at opphenget  gjennomgår en liten kattetest.
Alt henger heldigvis enda på rett plass.

På ett av våre besøk, fikk vi hilse på dama som bidro til at Kasper kom til oss.
Hun har ikke truffet han siden han var bitteliten kattunge, det er nå mange uker og kilo siden.

Tenk han har vokst seg til stor pus siden den gangen, da han var en liten fresende pelsdott og alt for liten til å bo ute i skogen alene.

Vi er heldige som har så mange trivelige besøk på bok-signeringene, og  ikke minst kan dele stunden med tæntis Hanne Kristin, som har skrevet teksten til barnebøkene.
Husk at vi setter stor pris på alle som tar seg tid til å dukke opp på signeringer, noen som til og med har godis og andre overrakselser til oss.

Etter en signeringsøkta, får vi slappe av, premien om vi har været snill, er matservering i alle varianter.

Før hjemturen starter, spekulerer masræva Kasper alltid på hvor lang hjemturen er. Utålmoding, for han vil gjerne rekke en kjapp tur ut før det blir kveld.

 
Så da er alltid Kasper først ut av bilen ved ankomst hjemkomst, men har, som vanlig, allerede glemt alt han hadde lyst til når han kommer hjem.
Løper stort sett alltid på kontoret hvor det er blitt tradisjon å lete etter godis høyt og lavt. Mener selv han har vært skikkelig flink og fortjener helt ubegrenset tilgang til lagerbeholdningen, hylle for hylle.

Så tar han sats, og lander i spagaten, elegant, akkurat der alle godispakkene vi har fått, ligger.
Alltid litt redd for at jeg skal småspise de opp, før han.

Mens jeg må seriøst snuse på alt av ting og tang som er med hjem, og som må ryddes på sin plass.
Masse helt fremmende lukter som må inspiseres og aller helst må duftmarkeres med egen duft.

   

Oi, en forglemmelse!
Glemte å potere at kvelden før den ene signeringen, kom Kasper hjem, passe illeluktende.
Såpass at det hadde vært umulig for meg å tatt han med på boksignering til staselige mennesker.

Der kunne nok noen kommet til å beskylde noen, får å ha gjort noe upassende… og jeg vil ikke ha den skylden ufortjent. Det er en god regel at man ikke skal ha skylda for det en har gjort eller motsatt.

Spesielt fordi at det var brutter’s som denne gang hadde rullet seg i noe som ikke var hans egen lukt.

Mor har dessverre lagt ned referatforbud på skjennepreken, men sa hun vurderte å sendt ut en “pessemelding”, tror jeg det var.

Så da blei han belønnet med dusj, men stinkdyret angret seg ikke i det hele tatt.

Etter en mer eller mindre pinlig runde i frisørstolen, som er mors bakbein, bar det rett i badekaret.
Rampen derimot, synes det er uforståelig at oslodamene ikke vil sette pris på hans nye parafymeduft, “au de purrfume -Urghpomp”

Kaoset hans i vinterbuksene derimot, fikk en mer velfungerende frisyre med stjerneklar åpning, om en kan si slikt.

Er jo ikke enkelt å gå på do når han ser ut som en vrengt polvott i bakstussen.
Så nå kan han gjøre både det ene og det andre og kaviar-stjerna er den  blankeste av de alle både på nabojordet og på himmelen.

 

Han ble iallefall dusja godt foran og bak, og skrubba godt inn med shampoo, for å få bort lukta, men også for å bli fin og lekker til neste dags boksignering.

Jeg derimot, slapp velfortjent og fornøyd unna all vask denne gangen – det holdt med en ekte kattevask.

Så mens de to andre balte med vask og pelspleie i en lang stund på vaskerommet, satte jeg meg bokstavelig ned på pc’en, labbetoppen, knasket i vei på litt smågodt, mens rompa surfet helt vilt på internettet.

Man skal ikke bevege seg mye før en automatisk slenger en og annen melding med vedlagte bilder og masse bokstaver på PM til kjente og andre veldig ukjente mottakere.


Utrolig hvordan man helt tilfeldig og enkelt også kan bestille seg en cruisetur, sånn for 4 purrsoner cirka.
Rau(s) med ræva hadde jeg vært, så her er det bare å melde seg  i tilfelle noen vil være med på en seilas.

Er jo nokså kaldt for tiden, egentlig hadde det jo vært fint med litt varme på potene.

Oppskriften er ganske enkelt, finn en annonse, trykk poten på den.
Da kommer det opp mange ulike valg, man kan trykke videre på om en beveger stompen.

For sikkerhet skyld, slik at selgeren vet at du er kjempe interessert, plasser stompen over tastaturet, og gnikk den gjerne litt ekstra, så du klarer å trykke inn alle valgene flere ganger.

Bare så de vet at du er skikkelig gira på tur.


Dessverre så var det kommet mor for øret at jeg kunne tenkte med en liten raill-tur, og måtte komme med noen oppklarende avbestillinger og bortforklaringer.

Det blir altså ingen juleseilas i år heller, den sørget mor for gikk i dass, se forøvrig svar-meldingen under.

Så det blir julemusfeiring i vante omgivelser i år også, samme prosedyre som alle år, Mr. James.
Men det går helt fint å forsøke, i alle fall.

Mjau fra Jesperpus.