Juleblomster som er giftige for katter.

Nå er julen snart i alle hjem.
Mange pynter litt ekstra med nyinnkjøpte juleblomster eller gir bort juleblomster i gave til andre. Det er både hyggelig og omtenksomt. Men vet du at mange av juleblomstene er giftige for katter?

Hvorfor er det større risiko for at vi katter knasker i vei på disse juledekorasjonene, enn andre dager i året?

  1. 1-Det er vinterstid og vi katter er ofte mer hjemme, og er det kaldt er vi mer innendørs.
  2. 2-Mer innetid, kan føre til mer kjedsomhet og overskudd til å sjekke ut alt det nye dere mennesker plasserer rundt i huset. I juletiden går jo mennesker amok på å gjøre endringer i husene våre.
  3. 3-Nyinnkjøpte blomster lukter ikke min lukt, så da må de granskes nøye, til og med smakes på. Alt nytt i huset må jo kontrolleres, med nese og noen ganger tennene.
  4. 4-I mangel av gress ute, kan nye grønne blomster testes om de fungerer like bra til mageregulering som sommergresset gjorde noen måneder tidligere.
  5. 5-Og vi har lært at er vi nærheten av blomstrene, får vi ekstra oppmerksomhet. Så da benytter vi det trikset for å få litt kontakt med katteeieren:
    I disse tider er jo mange i en hardt rammet  tilstand – heter julepyntesykdom, som helbredes med glitter, nisser, mat, vaskemidler og blomster i ukevis.
    Da bare MÅ vi bruke alle virkemidler,  alt i fra å nærme oss juleblomsten ovenfra,  til å rett og slett raserer den. Tross alt –  ingen som har spurt meg om jeg synes den lukter rett eller står riktig plassert i forhold til mine liggevaner på bordet.

At en plante er giftig betyr ikke at den er dødelig, men at den inneholder stoffer som kan gi katten ubehag, være skadelig eller være dødelig. Noen planter er mer skumle en andre. Har katten spist av juleblomsten, ta en sjekk på hvilke symtomer den kan gi, og evt rådfør deg med din veterinær.
Det finnes mange fine jukseblomster av plastikk, fine og ikke giftige, men de skal heller ikke spises. Disse kan derimot veltes på bordet eller gulv uten dramatikk og oppstandelse.

Asalea, alpefiol og ildtopp og alle løkplanter som amaryllis og svibler er planter man må være veldig forsiktige med.

Her er en oversikt over de mest vanlige juleplantene, og som man må være forsiktige med:

 
Amaryllis
En vakker og elegant blomst som ofte er spennende for oss katter å kvesse klørne på, eller bare få den store røde blomsten til å svaie litt øverst i toppen.
Hele planten er giftig, men spesielt løken. Små inntak av planten gir vanligvis symptomer som sikling, oppkast og diaré.
Ved mer alvorlig forgiftning viser katten tegn som uro, svakhet, lavt blodtrykk, skjelvinger og kramper.
Les mer HER


Julestjerne
En av de mest populære juleblomstene, finnes i mange varianter og alle er like giftig. Det gjelder alle blomsterdeler, blad, grein og røtter.
Giftig ved større doser. Kan gi sikling, oppkast og diaré.
Les mer her

 

 
Svibel

Populær blomst som nesten er et must  i hver dekorasjon og hjem, for å få litt juleduft i huset. Husk at lukten tiltrekker seg kattens nysgjerrige nese, og den kan fort  finne på å undersøke den enda nærmere med tennene også.
Løken er mest giftig, men om pus spiser større mengder plantemateriale kan det gi katten ubehag. Symptomer er kvalme, oppkast og diaré.
Les mer her

 
Julekaktus
eller novemberkatus, mange som har den fordi den er både lettstelt og luftrensende.
Den kan være giftig ved store inntak. Symptomer er sikling, oppkast, diaré og anoreksi.
Les mer her

 
Julerose
En liten hvit og hardfør juleblomst i slekt med engsoleie. Historien om julerosen er ” Liten pike fulgte de tre vise menn til krybben der Jesusbarnet lå. De brakte med seg flotte gaver som de overrakte til barnet, og piken ville også så gjerne gitt en gave, men hadde ingen ting. Hun var lei seg, gikk vekk og gråt stille.Da så hun at der tårene hennes falt, vokste det opp vakre blomster. Hun plukket dem, og gav blomstene i gave til barnet i krybben.
Det var de første julerosene” (ulike versjoner av den historien)
Hele planten er giftig. Symptomer er sikling, oppkast og diaré. I svært sjeldne tilfeller kan katten få hjertesymptomer.
Les mer her

 
Misteltein
Ett kyss under mistelstein er nok bedre enn å la katten bite i bladene og bær som kan være giftige.
Forårsaker diaré og oppkast. Problem med koordinasjon, økt urinering, krampe, sløvhet og ånderetts forstyrrelse.
Les mer her

 

 
Granbar
større inntak av nåler kan gi symptom på fremmedlegeme.
Symptomene er oppkast, anoreksi, magesmerter og svakhet. Ved mistanke om inntak av mye barnåler, og du ser symptomer, bør du kontakte veterinær øyeblikkelig.
Les mer her

 

 
Tulipan
Vakre tulipaner i mange farger, men kanskje mest røde og hvite er å finne på stuebordet. Avskårne er mindre giftig, her det det løken som er den største synderen og er veldig giftig.
Forårsaker oppkast og magesmerter.
Les mer her


Kristorn
Greiner og blader pryder mange kranser i juletiden. Alle deler av plantene er giftig for pus.
Blad og bær inneholder stoffer som virker sterkt irriterende på kattens slimhinner. Alt fra en 1/2 time til 3 timer etter at den har spist planten kan den får oppkast, diare, smerter, og dårlig allmenntilstand.
Les mer her


Asalea
en velkjent juleblomst eller juledronningen blant alle juleblomstene som noen kaller den. Asaleaen er i Rhododendronslekten.  Inneholder grayanotoksin.
Dyr med underliggende hjertesykdom er i en risikogruppe. Tygging på greiner har gitt symptomer. Alvorlig forgiftning er sjelden.
Oppkast, hyersalivasjon, magesmerter, vanligvis innen 6 timer etter inntak. Ved større inntak nevrologiske symptomer (depresjon, skjelvinger, ataksi, svakhet, kramper) pustebesvær,og hjertepåvirkning. Akutte effekter varer rundt 24 timer. Moderat til alvorlig forgiftning kan vare 2-7 dager. Dødsfall kan skje akutt eller etter flere dager.
Les mer her


Alpefiol
Liten og søt, men ganske tøff, julens sommerfugel sa mannen i blomsterbutikken.
Inneholder Saponiner (giftstoff).
Gir sikling, magesmerter, oppkast, blodig oppkast, (blodig) diaré. Ved alvorlig forgiftning arytmier, kramper. Dødsfall er sett.
Les mer her


Ildtopp
Julens enkleste juleblomst, men ikke spesielt kattevennlige. Blomstene er spesielt giftige.
Oppkast, bevistløshet, diaré er vanlig. sikling, økt mengde urin, anoreksi, hurtig puls, puste forekommer. I sjeldne, alvorlig tilfeller hjertepåvirkning innen 1-2 dager.
Les mer her 

Felleskatalogen har en genial oversikt over ulike planter som er vanlig hele året, inne og utendørs i Norge, om du lurer på om dine planter er dyrevennlige.
Oversikten finner du HER

Mjau fra Jesperpus

Info: Felleskatalogen
Bilder: plantasjen, europris og egne

4 kommentarer
    1. Jeg bruker ikke ekte julestjerner i mitt hus pga kattene så her går de.i falske. Ønsker ikke syke katter for noe jeg har dreve i hus, samme med juletre kjøper ikke ekte med juletre i plast er å anbefale slik at katter slipper å bli dårlige av det også🐕🐈

    2. Aldri hatt problemer med at kattene gumler på giftige planter.
      Minnes for mange år siden historien om en norsk katt som visstnok hadde kreft som forsvant igjen. Katten gumlet på julestjerner, og man begynte jo å lure på om dyret hadde kurert seg selv med planten. Dermed ble det forsket på julestjernen. Det var nok ikke kreftmedisin, nei 🙂 Så kattens kropp kurerte vel kreften selv, – med eller uten julestjerne.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg