Nytt år og nye muligheter

Fikk du deg kattunge i fjor sommer eller høst? 

-Har du da husket å kastrerer katten din?
Ikke ?? – da er det på høy tid å få det gjort.
Jeg er kastrert, og fornøyd med det.

Akkurat nå, eller kanskje i morgen, er det tid for å bestille time for kastrering om du ikke har husket å få det gjort allerede.
Fikk du katt tidligere i fjor, skulle du ha bestilt time for lenge siden, men det er aldri for sent.

De fleste kattene født sommer/høst -16 er nemlig gamle nok, få kastrert katten din før uhellet skjer og det beste for din katt’s adferd er at den blir kastrert før kjønnsmodning.
Det er kun fordeler med å kastrer så tidlig som mulig. Det er mindre komplikasjoner, og kattene kommer seg mye fortere etter inngrepet.
I tillegg unngår man at katten tilegner seg uvaner som kommer i forbindelse med løpetid, dårlig adferd som feks, markering og rastløshet. Mange adferds problem kunne vært unngått om katteeiere hadde kastrert kattene tidlig nok..

Man trenger ikke en overflod av kattunger eller tilføye katteproblematikken flere dyrelidelser med hjemløse og forsømte katter og kattunger. Sommeren er høysesong for kattelidelser og den nærmer seg fort. Kastrering av katten nå, vil være med på å få ned tallet på 40 000 kattunger som dør, lider, eller blir hjemløse første leveåret. Alle må bidra, du og jeg og alle de andre – til det beste for katten og for katteproblematikken. 

Og det er ikke bare om sommeren det fødes kattunger utendørs, også om vinteren.
Hjemløse og usteriliserte hokatter, som enten er dumpet, forvillet, eller hjemløse, føder  kattunger utendørs vinterstid. En strabasiøs oppgave for kattemamma og ofte en kattastrofal start på ett liv, til en hjelpeløs kattunge som dessverre alt for ofte ikke klarer utfordringene med kulde og dårlig mattilgang og ofte dør om ikke noen mennesker finner dem og hjelper dem med til en omsorgsfull tilværelse.

Her er Mirakel, som var en hjemløs kattemamma.

Hun er ganske lik min egen mamma, og helt sikkert en like snill og omsorgsfull kattemamma, til sine 5 små kattunger.
Helt alene i verden, ingen mulighet for varme, omsorg og trygghet, fødte Mirakel, 5 små kattunger i en jordhule i starten av årets vinter. En kald natt, langt under jordoverflaten og mange kuldegrader kom de til en etter en. Hun vasket dem godt etter hvert som dem kom til og lot dem die varm melk mens hun slynget seg rundt dem med sin lune pels og kroppsvarme.
Hun prøvde å være så god kattemamma som det gikk an for en huskatt, selv med dårlig mattilgang, vinterkulde og en mørk tilværelse for ungene nede i det lille hjemmet til kattefamilien. Plassert ett godt stykke under inngang til et gammel hi, en trang og kronglete gang som førte ned til en liten hule under jorden, hvor hun hadde valgt som det tryggeste stedet for å fostre opp sine små nøster. Men hun var stadig på vakt, for at reven ikke skulle få snusen av den lille familien nede i hulen, det ville vært kattastrofe. Han ville gjerne fått tak i ett enkelt måltid, for kattungene og kattemammaen ville være sårbare for ett slik besøk. Hver gang kattemamma Mirakel måtte ut på musejakt for å finne mat til seg selv og etter hvert kattungene, var det en stor risiko hun tok, men helt nødvendig for at ingen av de små nøstene skulle sulte ihjel, og ungene måtte jo ha nok mat for å klare å holde på varmen nede i den kalde jordhulen.

Mirakel hadde hektiske dager, og sliten ble hun, Men hadde nesten ikke tid til hvile, ungene krevde sitt. Kulde og dårlig tilgang på mat, gjorde at hun stadig var på farten og sjelden tid til hvile. Hun fikk iallefall ikke sove så godt som hun burde. Ørene og sansene var alltid på vakt, enten for å høre etter kattungene eller passe på farer som kunne komme snikende.

Dagene gikk og ukene gikk. Det ble bare mer kaldt og mer hektisk for Mirakel. Til en dag, da hun ble oppdaget av mennesker som skjønte at den lille trefarget katten hadde et kattekull i jordhulen, siden hun stadig var på se på farten. Heldigvis var disse menneskene så observante og handlingsdyktige, dem satte i gang innfanging av kattefamilien kjapt. For det hastet, det ble bare kaldere for hver dag og kaldere skulle det bli.

6 dager gikk det, da var kattemoren og 4 unger omsider i felle, kun en kattunge manglet. Lille “Kasper”, han satt alene ett helt døgn i kulde, nede i den mørke jordhulen, før sulten gjorde at også han kom opp og gikk i fellen. 


Nå som hele familien var samlet igjen, var det tur til veterinæren for helsekontroll. Men for en kattemamma og 5 små søsken som ikke var vant til mennesker, eller noen ganger hadde sett ett menneske. Det ble mye fresing, spesielt for kattemamman, hun var skikkelig kjempe redd og passet på kattungene sine.
Etter veterinærsjekk som heldigvis viste at denne lille familien frisk, så det ble bare en ormekur og vaksine. Så fikk de dra til sitt nye hjem.

Mirakel og de 5 små redde søskene, fikk komme i fosterhjem. Heldigvis så var det noen som åpnet hjemmet sitt for kattefamilien. Det var jo ganske viktig å få temmet 5 små så dem etterhvert kunne sjarmere noen som kunne gi den ett for evig hjem, hvor de kunne få den varmen og tryggheten som de ikke fikk i starten.


Denne gangen gikk det heldigvis bra, takket været en dyktig kattemamma, litt flaks, og tålmodige frivillige mennesker som hjalp den lille pelsfamilien til å få ett bedre liv og kunne bli flotte huskatter, til noen heldige katteeiere. Etterhvert som de blir klare til å stå på egen poter, først og fremst.

Men dessverre så dør alt for mange kattunger som blir født utendørs vinterstid, fordi folk ikke tar ansvar for sine kjæledyr, de unnlater å id-merke katten sin, kasterere dem til rett tid og alt for mange katter er forlatt eller hjemløs.
Alle kattene har en egenverdi og fortjener å få muligheten til ett godt og trygt liv.
Ta ansvar, kasterer og id-merk katten din. Ingen kattunger fortjener å bli  satt til verden slik,
vinterstid kulde, lite mat og sult.

Har du katt har du ansvar!

PS: Tenker du på å få katt, kjøp en voksen katt fra en dyrevernsorganisasjon!

 

Mjauu fra Jesperpus.

“Kasper er blitt en varmekjær pus, og sover inne i teppet sitt.”

Bilder er fra lånt med tillatelse fra fosterhjem og dyrevern org.

 

3 kommentarer
  1. Ja slik er livet til mange katter ute i Norge idag. Uvettet avel på huskatter som de så sier at de har gode hjem til men “gode hjem” svikter ofte og da blir det slik som med mammaen til Kasper. Hun har vært veldig flink mamma som har klart og fostre opp 5 små nøster. Og du Jesperpus har vært heldig som har fått Kasper inn i ditt liv 😀

  2. Å så glad jeg er for at hun/ han som oppdaget kattefamilien, tok affære med en gang og sørget for at den kom i hus!❤
   Takk til den personen som oppdaget kattefamilien, de som fanget dem inn, den som var fosterhjem og til Jesperpus og mamma som fortalte historien og lot Kasper bli en del av familien sin!❤

  3. Så flott at kattemamma med sine vakre små ble reddet inn. Desverre altfor mange hjemløse katter der ute som lider en skjebne, og spesielt nå på vinterstid. Heldige Kasper som skal bo hos Jesper og familien😻

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg